نقاط جنوبی جزیره قبرس که در اختیار یونانیهاست، بخش اروپایی قبرس برشمرده میشود که ایرانیان برای ورود به آن باید ویزای داشته باشند و بخشهای شمالی جزیره که مربوط به دولت ترکیه است، در بخش آسیایی قرار دارد و نیازی به ویزا ندارد. در تقسیمات کشوری، جمهوری قبرس از شش ناحیه یا استان نیکوزیا، لارناکا، گیرنه، لیماسول، فاماگوستا و پافوس تشکیل شده است؛ استانهای نیکوزیا، گیرنه و فاماگوستا در بخش ترکنشین زیر تسلط دولت ترکیه قرار دارند که به قبرس شمالی مشهور شده است. استان نیکوزیا پایتخت قبرس شمالی است که آن هم به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شده است.
قبرس به نسبت دیگر کشورها، شرایط مناسبتری برای تحصیل ایرانیان دارد. این جزیره علاوه بر نزدیک بودن به ایران، میزبان دانشگاههایی است که تدریس به دانشجویان در آنها با روش و سیستم آموزشی دانشگاههای اروپایی انجام میشود و دارای تجهیزات بسیار خوب و بهروزی هستند. همچنین این دانشگاهها دارای رتبههای خوب و قابل قبولی در بین دانشگاههای جهان هستند و مدرک فارغالتحصیلی آنها در تمامی کشورها معتبر است.
اگر علاقهمند به تحصیل در قبرس هستید، ابتدا نیاز است که برای دریافت پذیرش تحصیلی از یک دانشگاه در این جزیره اقدام کنید. برای این منظور باید مدارک و سوابق تحصیلی خود را آماده و قبل از ددلاین، این مدارک را به همراه فرم درخواست پذیرش برای دانشگاه ارسال کنید. پس از اخذ پذیرش، نوبت به درخواست ویزای تحصیلی میرسد؛ پس از دریافت نامه پذیرش تحصیلی از دانشگاه مورد نظرتان در کشور قبرس، باید مدارک مشخص و مورد نیاز برای ویزای تحصیلی را ترجمه کرده و برای دریافت ویزا اقدام کنید.
قبرس کشوری با سواحل زیباست که تحصیل در آن مزایای زیادی دارد. همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم، مدارک دریافت شده از دانشگاههای این کشور، قابل ارائه در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشورهای دیگر برای ادامه تحصیل است. علاوه بر این، دانشگاههای مشهور جهان، در این کشور اقدام به تأسیس پردیس یا کمپوس کردهاند و برای مثال بدون نیاز به سفر به کشورهای دور اروپایی یا امریکایی و پرداخت هزینه بالا، با هزینه کمتر میتوان برای پذیرش در شعب دانشگاههای این کشورها که در جزیره قبرس مستقر هستند، اقدام کرد.
همچنین میتوان تحصیل در قبرس را سکوی پرتابی به کشورهای دیگر قرار داد، چرا که بسیاری از دانشگاههای مستقر در جزیره در برنامههای انتقال دانشجو شرکت کردهاند؛ بنابراین میتوان از این ویژگی استفاده کرد و پس از گذراندن تعداد مشخصی از واحدهای درسی در کشور قبرس، برای ادامه تحصیل به امریکا، انگلیس یا سایر کشورهای اروپایی مهاجرت کرد.
برای ورود به دانشگاه های قبرس نیاز به امتحان ورودی یا آزمون خاص دیگری نیست؛ تحصیل در قبرس نیاز به ارائه مدرک زبان انگلیسی هم ندارد؛ مهارت زبان انگلیسی دانشجو پس از ورود به دانشگاه سنجیده میشود و در صورت نیاز، دورههای زبان انگلیسی به صورت پیشنیاز دوره تحصیل برگزار میشود. البته در صورت داشتن مدرک معتبر زبان، بهتر است این مدرک ارائه شود.
همچنین دانشجو در طول دوره تحصیل در قبرس بهطور ویژه تحت پوشش بیمههای خدمت درمانی قرار میگیرد و در طول تحصیل تمامی دانشجویان بینالمللی موظف به داشتن بیمه خدمات درمانی میشوند. همانطور که گفتیم قبرس شمالی تحت قوانین کشور ترکیه اداره میشود؛ بنابراین ورود به قبرس شمالی برای ایرانیها نیاز به ویزای تحصیلی ندارد. از این رو، خانواده دانشجو (والدین، همسر و فرزندان) میتوانند او را در طول تحصیل همراهی کنند.
برای تحصیل در مقاطع مختلف در دانشگاههای قبرس، بسته به دانشگاه و رشته تحصیلی مورد نظر، مدارک و شرایط ویژهای مورد نیاز است؛ اما به طور کلی، دانش زبان انگلیسی و سوابق تحصیلی از جمله نکات مورد توجه است. همچنین برای پذیرش تحصیلی در هر مقطع، نیازمند ارائه مدرک فارغالتحصیلی دوره پیشین تحصیلی خود هستید. برای مثال، جهت دریافت پذیرش تحصیلی برای دوره کارشناسی، متقاضی موظف است مدرک تحصیلی دیپلم و پیشدانشگاهی خود را ارائه دهد.
از آنجایی که در سیستم آموزشی ایران دوره پیشدانشگاهی در برخی رشتههای فنی تعریف نشده است، فارغالتحصیلان این رشتهها موظف به گذراندن دوره کاردانی در ایران هستند و پس از دریافت مدرک فارغالتحصیلی از این مقطع میتوانند برای دریافت پذیرش و ویزای تحصیلی قبرس اقدام کنند.
نکتهای که باید به آن دقت کنید این است که مهارت داشتن در زبانهای ترکی و یونانی محدودیت انتخاب رشته را از بین خواهد برد، اما بدون این مهارت و تنها با تسلط به زبان انگلیسی نیز میتوان برای تحصیل در قبرس اقدام کرد. برخی دانشگاههای قبرس ارائه مدرک زبان انگلیسی را از الزامات پذیرش تحصیلی اعلام کردهاند، اما به طور کلی دریافت پذیرش از دانشگاههای قبرس نیازی به ارائه مدرک زبان ندارد و در صورت نیاز دانشجو موظف به شرکت در دورههای زبان پیشنیاز میشود.
همانطور که اشاره کردیم تحصیل در دانشگاههای قبرس امتحان ورودی ندارد، اما برخی دانشگاههای ترکی مستقر در جزیره، برنامههایی برای دریافت آزمون ورودی طراحی کردهاند. دریافت پذیرش تحصیلی از این دانشگاهها در دو روش صورت میگیرد؛ شرکت در آزمون ورودی یا پرداخت شهریه. البته این موضوع مختص دانشگاههای بخش شمالی و ترکنشین قبرس است.
تحصیل در رشتههای پزشکی در قبرس شمالی از محبوبترین برنامههای دانشگاهی در این کشور است. یکی از دلایل آن پوشش قابل ملاحظه هزینه های تحصیلی با بورسیه پزشکی ،دندانپزشکی و بورسیه داروسازی قبرس است. بعنوان مثال، رشته دندانپزشکی که توسط دانشگاه KSTU ارائه میشود بین ۵۰ تا ۷۵ درصد هزینه ها را پوشش میدهد.
با ظهور تکنولوژیهای جدید، تحصیل بلاک چین و ارز دیجیتال در قبرس وبرنامه های مرتبط با آن به طور فزاینده ای محبوب شدهاند. دانشگاه شرق نزدیک مدرک کارشناسی ارشد در ارز دیجیتال را ارائه و سرفصلهایی مانند رمزنگاری، اقتصاد و علوم کامپیوتر را پوشش می دهد.
تحصیل رشته حقوق در قبرس شمالی بدلیل تنوع در دانشگاههای مختلف بسیار محبوب است.
بسیاری از دانشگاه های قبرس برنامه های مهندسی را با تمرکز بر رشتههایی چون مهندسی عمران، مهندسی برق و مهندسی مکانیک ارائه می دهند. به عنوان مثال، دانشگاه مدیترانه شرقی دوره کارشناسی ارشد در مهندسی عمران ارائه می دهد که موضوعاتی مانند تجزیه و تحلیل سازه، مهندسی ژئوتکنیک و مهندسی حمل و نقل را پوشش می دهد. یا مثلا در زمینه لیسانس مهندسی برق و الکترونیک، سرفصلهای پردازش سیگنال دیجیتال، سیستم های کنترل و ریزپردازنده ها آموزش داده میشود. همین تنوع در رشته های مهندسی باعث جذب دانشجویان بین المللی و مخصوصا دانشجویان ایرانی شده است.
به علت برخی محدودیت ها در ایران مانند رشتههای رقص یا مد و فشن تمایل دانشجویان برای تحصیل هنر در قبرس بیشتر شده است. رشتههای هنری مانند نقاشی، مجسمه سازی، غذا و سفرهآرایی، چاپ و عکاسی در قبرس بسیار محبوب هستند.
تحصیل در جریزه قبرس شمالی برای ایرانیان نیاز به ویزا ندارد؛ اما دانشجو موظف است پس از دریافت پذیرش تحصیلی و ورود به خاک این کشور، پروسه مشخصی را در بازه زمانی یک هفته پس از ورود طی کند. در این پروسه، دانشجو با مراجعه به اداره مهاجرت و بایگانی مدنی به حضور و تحصیل خود در جزیره رسمیت میبخشد.
همانطور که قبلا اشاره کردیم بخش شمالی قبرس که بر اساس قوانین وزارت خارجه کشور ترکیه اداره میشود، نیاز به ویزا ندارد. اما برای ورود و تحصیل در بخش جنوبی که تحت حاکمیت یونان قرار دارد، ایرانیها نیاز به دریافت ویزای تحصیلی دارند. برای دریافت ویزا در صورتی که متقاضی نامه پذیرش تحصیلی تماموقت داشته باشد، میتواند حداقل سه ماه پیش از شروع دوره تحصیلی خود، برای دریافت ویزای تحصیلی اقدام کند.
درخواست ویزای تحصیلی قبرس نیازمند مدارک مشخصی از جمله ترجمه مدارک شناسایی، سوابق تحصیلی و شغلی، انگیزهنامه تحصیلی و پاسپورت با اعتبار حداقل 2 ساله است. پس از دریافت ویزای تحصیلی دانشجو میتواند برای همراهان خود نیز ویزای همراه درخواست کند. این ویزا شامل حال همسر دانشجو و فرزندان زیر 18 سال میشود. همچنین دانشجو در طول دوره تحصیل میتواند برای خانواده و آشنایان خود دعوتنامه ملاقات بفرستد که در این صورت برای هر یک از دعوتشدگان باید سپرده بانکی تضمینی با مبلغ 300 پوند قبرس ارائه دهد.
هزینه تحصیل در قبرس شمالی بسته به دانشگاه، رشته تحصیلی و سبک زندگی دانشجو متغیر است. ولی در مجموع هزینه زندگی دانشجویی در قبرس شمالی در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی مقرون به صرفه تر است. توجه داشته باشید که مخارج دانشجویی در قبرس شمالی بر حسب لیر است ولی در بخش زیر به منظور سهولت از معادل دلاری آن استفاده کرده ایم؛
خوابگاه و اقامت: یکی از بزرگترین هزینههای دانشجویان، محل اقامت است. هزینه اجاره یک اتاق در یک آپارتمان بصورت مشترک حدودا بین 100 تا 300 دلار در ماه است، در حالی که یک آپارتمان یک خوابه بصورت انفرادی حدود 300 تا 500 دلار در ماه هزینه دارد. البته اکثر دانشگاه های قبرس خوابگاههایی در محوطه خود دارند که می تواند هزینه های اسکان دانشجویی را کاهش دهد.
غذا: هزینه خورد و خوراک یکی دیگر از هزینه های مهمی است که باید در نظر گرفت. یک وعده غذایی در یک رستوران می تواند حدود 6 تا 10 دلار هزینه داشته باشد، در حالی که یک وعده غذایی در یک رستوران سطح پایینتر حدود 3 تا 6 دلار است. دانشجویان همچنین می توانند با آشپزی در خانه یا استفاده از سرویس غذای خوابگاه در مخارج خود صرفه جویی کنند. هزینه مواد غذایی برای یک هفته حدودا بین 20 تا 40 دلار است.
هزینه حمل و نقل در قبرس شمالی نسبتا پایین است. اکثر دانشگاهها در قبرس سرویس های ایاب ذهاب دارند که بصورت رایگان در مسیر بین دانشگاه و مرکز شهر در حرکت هستند. کرایه اولیه تاکسی ها نیز حدودا ۲تا ۳ دلار است. علاوه بر آن وسایل نقلیه ای بنام دولموش در قبرس شمالی هستند که نرخ ارزانتری دارند. خرید ماشین شخصی نیز یکی دیگر گزینه های رفت آمد است چرا که قیمت ماشین در قبرس شمالی بسیار ارزانتر از ایران است.
هزینه دانشگاه قبرس: از نظر شهریه تحصیل در قبرس شمالی در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی بسیار مناسب تر است. متوسط شهریه سالانه برای رشتههای کارشناسی حدود 2200 تا 4000 دلار و برای رشته های زیر مجموعه پزشکی حدودا بین ۲۲۰۰ تا 10000 دلار در سال است.
در مجموع هزینه تحصیل در قبرس شمالی حدودا بین 5000 تا 12000 دلار در سال است که شامل هزینه های تحصیل، اقامت، غذا، حمل و نقل و سایر مخارج می شود. با این حال، دانشجویان می توانند بوسیله بورسیه تحصیلی یا کار پاره وقت در هزینه های خود صرفه جویی کنند.
زبان رسمی قبرس زبانهای ترکی و یونانی اعلام شده است، اما عدهای ارمنی زبان و عربی مارونی نیز در اقلیت قرار گرفتهاند. البته زبان انگلیسی در بخش قبرس جنوبی طرفداران زیادی دارد. علاوه بر زبان رسمی در دانشگاهها و موسسات آموزشی، زبان انگلیسی در علائم جادهای، اعلامیههای عمومی و تبلیغات کاربرد دارد.
بسیاری از شهروندان یونانیزبان به زبان انگلیسی نیز تسلط کافی دارند، به طوری که بیش از 80 درصد شهروندان به زبان انگلیسی هم مسلط هستند. پس از انگلیسی و یونانی، بر سر در بسیاری از رستورانها و فروشگاهها عباراتی به زبان روسی نیز دیده میشود.
گردشگری عامل مهمی در رونق اقتصادی، فرهنگی و توسعه کلی برندی جزیره محسوب میشود. با بیش از 2 میلیون مسافر توریستی در سال، قبرس چهلمین مقصد محبوب گردشگری در جهان است.
در پایان این مطلب باید بگوییم که دریافت ویزای تحصیلی به تنهایی برای اقامت دائم قبرس کافی نیست؛ اگرچه دانشجو در طول دوره تحصیل میتواند بدون هیج مانعی ویزای تحصیلی را تمدید کند، مشغول به کار پاره وقت دانشجویی شود و در کشور قبرس اقامت کوتاه مدت داشته باشد، اما پس از دوران تحصیل چارهای جز یافتن شغل تماموقت و تبدیل ویزای تحصیلی به ویزای کاری ندارد. به همین دلیل داشتن تجربه کاری در طول تحصیل در قبرس میتواند برای یافتن شغل آینده تاثیر مثبتی داشته باشد. کارفرما با تکیه بر تجربه کافی دانشجو در طول دوره تحصیل با ویزای تحصیلی، میتواند راحتتر با شرایط کنار بیاید.
در پایان این مطلب باید بگوییم که دریافت ویزای تحصیلی به تنهایی برای اقامت دائم قبرس کافی نیست؛ اگرچه دانشجو در طول دوره تحصیل میتواند بدون هیج مانعی ویزای تحصیلی را تمدید کند، مشغول به کار پاره وقت دانشجویی شود و در کشور قبرس اقامت کوتاه مدت داشته باشد، اما پس از دوران تحصیل چارهای جز یافتن شغل تماموقت و تبدیل ویزای تحصیلی به ویزای کاری ندارد. به همین دلیل داشتن تجربه کاری در طول تحصیل در قبرس میتواند برای یافتن شغل آینده تاثیر مثبتی داشته باشد. کارفرما با تکیه بر تجربه کافی دانشجو در طول دوره تحصیل با ویزای تحصیلی، میتواند راحتتر با شرایط کنار بیاید.
پس از 5 سال اقامت در کشور قبرس، متقاضی میتواند برای دریافت اقامت دائم قبرس اقدام کند. اقامت دائم قبرس 5 ساله و قابل تمدید است. برای دریافت پاسپورت قبرس نیز باید در طول 7 سال، به مدت 4 سال در داخل این کشور اقامت داشت.